Skip links

Čo je UV tlač?

UV tlač, inak známa ako Ultra Violet Printing, je tlačová technika, ktorá využíva špeciálny atrament vytvrdzovaný UV žiarením, ktorý umožňuje vytlačiť atrament na širokú škálu materiálov alebo „substrátov“. Tlačiareň umiestni atrament na materiál a za ním bude nasledovať špeciálne navrhnuté UV svetlo pôsobiace ako katalyzátor, ktoré vysuší (alebo vytvrdí) atrament tak, aby okamžite zaschol. Táto reakcia spôsobuje niečo, čo sa nazýva polymerizácia. Proces vytvrdzovania UV atramentom bol pôvodne navrhnutý tak, aby rýchlo vysušil gélový lak na nechty počas dámskej manikúry. Rýchlo sa ukázalo, že táto rýchloschnúca tlačová technológia môže byť veľmi užitočná v komerčnejších a priemyselných aplikáciách, ako napríklad v značkárskom a tlačiarenskom priemysle.

V atramente nájdete malé polyméry a monoméry. Sú to veľmi ľahké molekuly, ktoré sa spájajú a vytvárajú polyméry. Tuhnutie a schnutie atramentu prebieha tak rýchlo, že mokré bodky atramentu nemajú šancu sa rozprestrieť a roztiahnuť. Výsledkom sú oveľa jemnejšie detaily/vyššie rozlíšenie ako pri iných typoch tlačových technológií. Ak supervysoké rozlíšenie nie je dostatočným dôvodom na vyskúšanie UV tlače, UV atramenty majú ešte viac výhod. Sú odolné voči vyblednutiu a poveternostným vplyvom a proces vytvrdzovania atramentov je tiež lepší pre životné prostredie ako tlač s rozpúšťadlom, pretože uvoľňujú menej prchavých organických zlúčenín a pachov!

UV tlačiarne je možné použiť na širokú škálu materiálov, ako sú: plasty, drevo, sklo, dlaždice, kovy, papier, kartón, Dibond a Correx. Pokiaľ ide o praktické aplikácie, myslite na sklenené fľaše, puzdrá na mobilné telefóny, golfové loptičky, perá a ceruzky, krúžky na kľúče, plastové karty napr. členské karty. UV atrament sedí tesne nad povrchom materiálu a priľne na jeho povrch. Tmavšie farby môžu byť na povrchu o niečo vyššie v dôsledku množstva atramentu potrebného na pokrytie a vo všeobecnosti môže byť hotová tlač mierne drsná.

Leave a comment

Používame súbory cookies Na týchto stránkach používame súbory cookies. Niektoré z nich sú nevyhnutné, bez nich by sme inak nemohli fungovať. S tým nič nenarobíme. Iné mám ale pomáhajú vylepšiť Váš zážitok z nakupovania. Aby sme ich ale mohli využívať, potrebujeme Váš súhlas. Ten nám môžete udeliť pomocou "Povoliť všetko".